Završen 7. međunarodni sajam ENERGA

2018-01-22T21:43:40+00:00 09. Juni. 2017|

bsBosnian enEnglish

Potpisivanjem Sporazuma o saradnji između Vlade Kantona Sarajevo i Tuzlanskog sajma, sedmi Međunarodni sajam energetike ENERGA, u junu 2017. godine prvi put održan je u sarajevskom Centru Skenderija.

Kako je to najavljeno i planirano, novi menadžment Centra Skenderija uz dobru saradnju i koordinaciju sa Ministarstvom privrede, ovakvim iskorakom ponovno pozicioniraju Sarajevo na mapu važnih sajamskih gradova i destinacija, te je prošlogodišnji dolazak međunarodnog sajma ENERGA uspješan nastavak takve politike i opredjeljenja.

Međunarodni sajam ENERGA održan je pod sloganom “Misliti na budućnost” a njegov programski i organizacijski koncept izražava posvećenost modernoj, održivoj i efikasnoj budućnosti u oblasti energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije. U okviru sajamskih i konferencijskih aktivnosti, na prostoru od preko 1000 m2 predstavili su se brojni izlagači, domaće i strane kompanije u oblasti proizvodnje električne energije, gasa i nafte, uglja, solarne energije, vjetroenergije, biomase i energetske efikasnosti, te više od 150 učesnika konferencije, koji su u tri sajamska dana kroz sesije i panele tretirali 20 aktuelnih tema iz oblasti energetike, s posebnim akcentom na strateške energetske prioritete i investicijske potencijale BiH, čime je u pomenutom periodu Centar Skenderija pretvoren u moderan sajamski paviljon.
Kroz kolektivne nastupe predstavilo se osam kompanija pod okriljem Ambasade Velike Britanije u BiH, 12 kompanija iz Češke Republike koje su zapažen nastup imale i na ranijim sajmovima ENERGA, kao i značajan broj izlagača koji tradicionalno dolaze iz Poljske i Njemačke.
Međunarodni sajam ENERGA, u protekloj godini bilježi preko 5000 posjetitelja i izvještavanje 21 medija sa područja BiH.

Program ENERGA 2017 organizovan je od strane Tuzlanski sajam d.o.o. Tuzla, pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Ministarstva energije, industrije i rudarstva Federacije Bosne i Hercegovine i Vlade Kantona Sarajevo. Partneri projekta su bile Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine i Privredna komora Federacije Bosne i Hercegovine.