Junski sajam ENERGA 2018. u Sarajevu – podrška češkim učesnicima od strane Ambasade Republike Češke

2018-05-05T14:43:27+00:00 30. April. 2018|

bsBosnian enEnglish

Ambasada ČR u Sarajevu uz finansijski doprinos Ministarstva industrije i trgovine Republike Češke će u okviru projekta podrške ekonomske diplomatije podržati češke učesnike na junskom sajmu ENERGA. Projekat će se realizovati u Sarajevu u periodu 18–19. juna 2018.

Ambasada ČR u Sarajevu poziva sve češke kompanije, koje su zainteresovane za učešće na akcijama koje organizuje Ambasada povodom održavanja medjunarodnog sajma ENERGA u Sarajevu da se obrate na e-mail adresu commerce_sarajevo@mzv.cz.

Podrška izlagačima, ali i češkim kompanijama koje planiraju pasivno učešće, će se sastojati u organizovanju seminara o perspektivama razvoja energetske i rudarske industrije u Bosni i Hercegovini, uz mogućnost kontakt sastanaka sa potencijalnim partnerima. Planiran je i društveni skup sa pozvanim gostima iz državnih institucija i komercijalne sfere.

Osmo izdanje medjunarodnog sajma ENERGA će se održati u Sarajevu (Centar Skenderija) u periodu 19–21. juna 2018. Riječ je o najznačajnijoj akciji sajamsko-konferencijskog karaktera, usmjerene na energetsku i rudarsku industriju, koja se održava u Bosni i Hercegovini.

Proizvodnja električne energije u zemlji znatno je veća od domaće potrošnje, a prema trenutnim podacima Bosna i Hercegovina je najveći izvoznik električne energije iz zemalja zapadnog Balkana. Udio obnovljivih izvora u energetskom miksu dostiže četrdeset posto i generiše se iz velike većine hidroelektrana. U toku su pripreme za projekat modernizacije i proširenja proizvodnih kapaciteta značajnih elektrana na ugalj i samim tim i razvoj rudarstva smedjeg uglja. Na nivou zajednica, veoma aktuelno pitanje je korištenje različitih oblika biomase za proizvodnju toplotne i električne energije. Nastaju prvi vjetroparkovi.

Realizacija poslovnih slučajeva u Bosni i Hercegovini je prilično složena.  Vrijednost češkog izvoza pokazuje redovan porast i 2017. godine je ostvaren godišnji rast od 15% i iznos od 143,2 mil. EUR. Ambasada ČR u Sarajevu je spremna da pomogne u izgradnji daljih poslovnih partnerstava.

Ladislav Horák, Šef Trgovinskog i ekonomskog odjeljenja, Ambasada ČR u Sarajevu