Tuzlanski sajam i IZFAŞ potpisali ugovor o saradnji: Velika šansa za povezivanje privrednika BiH i Turske

2018-07-17T13:09:13+00:00 19. Juni. 2018|

bsBosnian enEnglish

Dio ceremonije današnjeg svečanog otvaranja Sajma “Energa” koji se održava u Sarajevu od 19-21. juna/lipnja 2018. godine, bilo je i zvanično potpisivanje ugovora o bilateralnoj saradnji između IZFAŞ-a, turskog organizatora sajmova iz Izmira, Tuzlanskog sajma i Privredne komore FBiH, kojim je definisan partnerski odnos sajma “Energa”, međunarodnog sajma energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije i Međunarodnog sajma rudarstva, prirodnih resursa i tehnologije „Minex” koji se održava u Izmiru (Turska).

Potpisivanje ovog sporazuma je novi iskorak projekta „Energa“, ali općenito i sajamske industrije u Bosni i Hercegovini. Kada smo prije osam godina pokrenuli „Energa“-u postavili smo velike kriterije sajamskog poslovanja, pažljivo prateći svjetske standarde i evo dosegli nivo da nas prepoznaju svjetske sajamske destinacije. Ovim sporazumom izlazimo na svjetsko sajamsko tržište, a našim izlagačima omogućavamo da se predstave na velikom tržištu kao što je tursko – istakao je Zlatko Alidžanović, predsjednik uprave Tuzlanskog sajma.

Sporazum nudi velike šanse za povezivanje izlagača sa dva srodna sajamska događaja u Bosni i Heregovini i Turskoj, a zadovoljstvo zbog uspostavljene saradnje istakla je i Gül Şener, predstavnica IZFAŞ-a, velike turske sajamske organizacije.

Mi u Izmiru godišnje organizujemo oko 30 sajmova, od kojih je većina međunarodnih. To je sajamski grad koji nudi mnogo mogućnosti za privredno povezivanje dvije države. Nadam se da je ovo samo početak jedne šire saradnje, koja će rezultirati povezivanjem više sajamskih manifestacija, njihovih organizatora i učesnika – rekla je Gül Şener.

Posrednik u povezivanju dva značajna specijalizirana sajma u BiH i Turskoj, bila je Privredna/Gospodarska komora FBiH.

Izuzetna mi je čast da je jedna sajamska organizacija koja postoji skoro 100 godina prepoznala jedan ovakav sajamski događaj kao što je „Energa“. Sada je na nama, privrednim komorama, da animiramo privrednike iz obje zemlje, da iskoriste tu pogodnost koju smo evo uspjeli dogovoriti. Ovo je jedna vrsta pilot-projekta povezivanja sajmova u dvije države i siguran sam da će ih u narednom periodu biti još – rekao je na ceremoniji potpisivanja ugovora Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne/Gospodarske komore FBiH i predsjednik Organizacionog odbora ENERGA 2018.

Rezultat potpisanog ugovora je i predstavljanje sajma „Minex“ i njihovih partnera u sajamskom prostoru „Energa“, a istu priliku će u oktobru 2019. godine u Izmiru imati „Energa“ i njeni izlagači iz regije.

Projekat ENERGA se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Vlade KS, Ministarstva privrede KS. Partneri su Vanjskotrgovinska komora BiH, Privredna komora FBiH, dok su sponzori Ured Specijalnog predstavnika EU u BiH, BH Gas, Operator za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju u FBiH, UNDP i USAID.