Business Matching Event Energa B2B 2018 susreti opravdali očekivanja, organizovano više od 100 sastanaka

2018-07-17T14:24:50+00:00 19. Juni. 2018|

bsBosnian enEnglish

U okviru prvog dana ovogodišnjeg sajma “Energa 2018”, 8. po redu međunarodnog sajma energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije, sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA prvi put organizuje poslovne susrete “Business Matching Event Energa B2B 2018” u saradnji sa Evropskom poduzetničkom mrežom u Bosni i Hercegovini (EEN), uz podršku Privredne komore FBiH, Fondacije za razvoj odnosa BiH i Turske – BIGMEV, te brojnih međunarodnih organizacija i agencija za podršku poslovanju iz Evropske unije i regije.

Cilj ovih poslovnih susreta je konkretan – pronalazak internacionalnih poslovnih partnera na sajmu. Predstavnici SERDA-e, glavnog organizatora B2B sastanaka, iskazali su zadovoljstvo odzivom privrednih subjekata na ovaj događaj.

“Mislim da su ovi poslovni razgovori posebna vrijednost ovogodišnjeg sajma jer je riječ o ciljanim, konkretnim, usmjerenim aktivnostima na mala i srednja poduzeća. Imamo devet zemalja učesnica za B2B sastanke, preko 86 učesnika i više od 100 zakazanih sastanaka. Treba istaći da je riječ o ciljanim susretima koji mogu da dovedu do konkretnih rezultata, sklapanja ugovora o saradnji, kao i plasmanu proizvoda i usluga bosanskohercegovačkih firmi. Sretni smo da konkretnim koracima možemo pomoći našim privrednicima u ostvarenju njihovih tržišnih ciljeva”, istakla je mr. sc. Aida Džamalija Duran, koordinator odjela za projekte Delegacije EU u BiH i prekogranične saradnje.

Predstavnicima privrednih subjekata, koji su iskazali interes za sudjelovanje na ovim poslovnim susretima, prethodno su ugovoreni bilateralni sastanci, a obezbijeđena im je i poslovna podrška osoblja Evropske poduzetničke mreže u BiH prije, tokom i nakon poslovnih susreta.

Sajam “Energa” uspješan je i atraktivan poslovni događaj, te se već svrstao među najznačajnije manifestacije u području energetike u regiji. “Energa” je mjesto susreta uglednih domaćih i stranih kompanija na kojem se prezentiraju trendovi, te raznovrsna istraživačka i proizvodna ostvarenja u proizvodnji i distribuciji električne energije, fosilnih goriva, obnovljivih izvora energije, energetske učinkovitosti, prateće industrije, kao i različiti oblici poslovne saradnje, domaćih i stranih kompanija.

Ove godine je “Energa”, u skladu sa sloganom “Misliti na budućnost / Thinking the Future”, obogatila svoj sadržaj te u saradnji sa Sarajevskom regionalnom razvojnom agencijom SERDA, uspješno organizirala i ove značajne poslovne susrete.

Inače, Sarajevo će tokom naredna tri dana biti regionalni energetski centar na kojem će se okupiti više od 100 izlagača iz 11 zemalja, kako regije tako i svijeta.